40 de ani de la înființarea primei structuri anti teroriste din România

Astăzi a avut loc reuniunea securiștilor aflați în rezervă. Invitații s-au adunat într-un restaurant din spatele guvernului.

Toți sunt bucuroși că se revăd, își dau mâna, se strâng la piept, se pupă pe obraji, apoi se așază la mesele îmbrăcate într-un material argintiu cu model floral – ca alea de la nuntă.

securisti3 (1 of 1)

– Ce faci, Mihăiță, te-ai mutat la țară? Întreabă un nene grizonat, cu cioc și perciuni aranjați, îmbrăcat într-un costum de catifea.
– Eh, da, lângă Străulești. E mai liniștite pentru mine. Răspunde Mihăiță, în timp ce-și șterge ochelarii fumurii.

Deșteaptă-te, române, din somnul cel de moarte – răsună din boxe. Toți ne ridicăm, ducem mâna la piept și ascultăm solemn imnul României. Între timp, chelnerițele ne aduc antreuri, vin și țuică.

securisti6 (1 of 1)

– Ce faci, mă, aci? Parcă ziceai că nu vii? Întreabă râzând un uncheaș voinic în geacă de piele.
– Păi nevastă-mea zicea: „Nu te duci la niciun băieți. Mă duci în parc.” Și am dus-o în parc, apoi am venit.

Cu câteva excepții, doamnele lipsesc de la această reuniune. Femeile prezente sunt foste stewardesse de la Tarom, cică securitatea avea ceva combinație cu compania aeriană.

Din boxe se aude: „Am onoarea să vă salut, stimați colegi și stimați invitați. Azi e mai deosebit pentru că se împlinesc 40 de ani de la înființarea primei structuri anti teroriste din România. În mijlocul nostru se află domnul general Iulian Vlad (fost șef al securității). Este o mare onoare. O bună parte din colegii noștri se află în ceruri. Am să vă rog să păstrăm un moment de reculegere… Se vede, din păcate, o decădere a oamenilor care vin în sistem. Anul trecut am reușit să încadrăm 50 de candidați din o mie, este jalnic. Vă fac un apel: dacă aveți cunoștințe, prieteni, copii care vor să vină în sistem, să acceseze site-ul SRI-ului, că o generația cum e asta a mea – nu o să mai fie. Multă sănătate.”

Apoi, foștii securiști își împart diplome de onoare ștampilate de SRI și fotografii de la alte reuniuni.

securisti2 (1 of 1)

Iulian Vlad ia microfonul și completează: „Iubiți camarazi.” Vocea îi tremură, abia aud ce zice. „Sunt nespus de bucuros, sunt foarte fericit că am prilejul să fiu astăzi împreună cu dumneavoastră la această foarte frumoasă adunare. Este o frumoasă coincidență că astăzi este ziua instituției tutelare. Instituție din partea căreia ne bucurăm de înțelegere, sprijin și ne vom bucura și în continuare. Este un mare lucru, să nu uităm.”

Domnul dinainte vorbește din nou: „În încheiere, pentru că sunt unii dintre dumneavoastră care, din păcate… mai și dispărem. În momentul respectiv când ajungem în aceste situații nu știm ce avem de făcut. Să ia legătura cu mine sau cu asociația, pentru că avem niște facilități, să le spunem așa, unde putem beneficia de locul de veci, ceremonie, ajutoare pentru familie și celelalte care sunt reglementate. Vă mulțumesc. Urmează socializarea!”

securisti7 (1 of 1)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *