Cum a fugit Bulă cu voturile

20141116_182641Ora 21:01. La secția 154, din Colonești, județul Olt, începe numărătoarea voturilor. Suntem în biblioteca căminului cultural. Pe pereții de un albastru mânjit, atârnă mute portretele lui Ion Creangă, Liviu Rebreanu, Ion Heliade și Ion Luca Caragiale.  Oamenii lui Bulă, scutură urna pe podea. Cristina și cu mine suntem observatori independeți la alegerile prezidențiale de aici. Nicolae Stan sau Bulă, fostul primar și deputat traseist (PD-PSD-PDL-UNPR-PSD) este și el observator, împreună cu încă trei bărbați mari cât dulapul. Unul dintre ei este Niculae Cătălin Mihai, consilier local, nu are ce să caute ca observator. Cu doi ani în urmă, la referendum, Bulă a reușit să mobilzeze la urne 184% dintre sătenii comunei Colonești.

Cristina numără. Sunt 460 de voturi pentru Ponta, 235 pentru Iohannis și trei voturi nule. Un vot e în plus. Se iscă ciorovăială. Fără să facă proces verbal, oamenii lui Bulă umflă sacul cu voturi și o taie în beznă.

Peste câteva zile, aveam să aflu din statisticile Biroului Electoral Central că distribuția voturilor era cu totul alta: 459 pentru Ponta, 135 pentru Iohannis și 103 voturi nule. 

În primul scrutin, pe 2 noiembrie, nu am observat incidente majore. În afară de Bulă, care m-a jignit și m-a amenințat chiar în secția de votare. Prezența la vot a fost atunci de 79%, totuși ceva mai scăzută decât 184%, iar asta m-a determinat să mă întorc și pentru al doilea tur.

Stau de vorbă cu un nene cu ochelari în curtea secției, la 6 dimineața. Îmi spune că acum, la cel de al doilea scrutin electoral, avem un observator important, care e pus pe treabă. Se referă la Bulă. Intră pe poartă fostul deputat și oamenii lui. Deși e un frig de crapă pietrele, unul dintre ei are pieptul dezgolit și o cruce aurită la gât. – De curiozitate, cine v-a acreditat? – Nu știu, stai să vină și băieții și-ți spunem… Olt Press. Adică un site de anunțuri publicitare.

Doi dintre aghiotanții lui Bulă discută: Dacă iese Ponta, dăm baieram. Dacă iese Iohannis, lăsăm urna aici și plecăm; ce mai contează? Nu e nevoie să mă uit pe net ca să aflu ce se întâmplă în diasporă, consilierul local ne ține la curent: Ăia din străinătate se vând pe 20 de euro. Băi, ce nenorociți, cum să-ți dai dreptul la vot pe bani? Se uită la mine și mă întreabă: Nu ți-e somn, puișor? Ai zis că nu ai dormit deloc azi-noapte. Poți să te duci să te culci în școală, că e cald și bine.

10403137_952981494716265_330341109577988010_nPe la prânz, în secția de votare intră deodată săteni buluc. Toți se înscriu pe lista suplimentară. Afară sunt de două ori mai mulți. Aveți răbdare. Dă-i lu’ ăla ștampila. Nu intrați toți o dată!  E haos, așa că Bulă își trimite bodyguardzii să gestioneze situația: unul stă la ușă și are grijă să nu mai intre alți votanți, altul împarte buletine de vot. La sfârșit, grupul de săteni se urcă într-o dubă și pleacă.

Bulă se duce și prin alte secții din comună, ca să se asigure că procesul electoral se desfășoară  democratic.

În următoarele ore, vin și tot vin mașini, cu numere de Vâlcea, Argeș, București, dar și numere bulgărești. Nu mai merge cu autobuzele. De fiecare dată, șoferul rămâne în automobil și patru-cinci persoane intră în secție ca să voteze pe listele suplimentare. Mă duc la polițist și îi spun că nu mi se pare în regulă.

Nu am ce să fac, sunt automobile personale. Oamenii sunt bătrâni și nu se pot deplasa singuri, așa că vecinii îi ajută.

– Dacă nu se pot deplasa, de ce nu fac cerere pentru urna mobilă? Uitați, nu sunt doar bătrâni: domnul are maxim 40 de ani. Și nu înțeleg de ce se înscriu toți pe listele suplimentare, de ce nu votează la ei în sat?

– Îmi pare rău, dar nu pot să intervin.

10636062_953078444706570_1859370383799150361_nMai târziu, plec cu urna mobilă prin sat, împreună cu un polițist, reprezentanții ACL și PSD și un șofer. Ajung într-o casă vai de capul ei. Are o singură cămăruță, este făcută din lemn și cârpită pe pereți cu tablă. Scot telefonul și vreau să-i fac o poză. Proprietarul, un moș aproape orb, insistă să-i fotografiez frigiderul: Nu se poate, domnul meu. Au împărțit frigidere după ochi frumoși. Apoi, Primăria le-a umplut pe toate cu mâncare, doar că al meu s-a stricat și nu am mai primit nimic. Ei bine, acum o să votez cum vreau eu, nu cum vor ei. Nu se poate așa ceva! Nici ajutor social nu mai primesc. Nevastă-sa votează la vedere cu Ponta pentru amândoi. Nu mai înțeleg nimic. Domnul de la ACL îmi șoptește: vezi ce proști sunt?

După ce îi colindăm pe cei 18 bătrâni care au solicitat urna mobilă, ne întoarcem în secție. Pe drum, șoferul, un tip căruia i se zbate un ochi, îmi spune că nu are treabă cu politica, nu îi pasă cine iese președinte, dar mă roagă oamenii să-i aduc cu mașina la secție. Încerc și eu să fiu un vecin bun.

În curtea școlii, Bulă o ia de obrăjori pe Cristina, colega mea, îi zâmbește și-i zice tu îmi ești simpatică, dar nespălatul ăla curios nu-mi place. Să știi că eu vreau să iasă Iohannis. Am fost șef de CAP 24 de ani, deputat și primar si am pensie 15 milioane. Sunt bolnav, drăguță. Fac insulină de trei ori pe zi, sunt un pensionar liniștit care stă cu nepoții. L-am adus pe fiul meu primar, îl mai ajut cum pot, l-am învățat cum stă treaba. Coloneștiul e viața mea, doar ai văzut și tu cum vin bătrânii și îmi pupă mâna, se vede că i-am ajutat.

20141116_180349O Skoda argintie vine a treia oară full cu oameni: oameni care au maxim 40 de ani și se pot deplasa bine mersi și singuri. Mașina este condusă de un șofer înalt și bine făcut, trecut de 40 de ani. S-a schimbat, mai devreme era un tip mic, tinerel și îndesat.

Se face seară și începem să rămânem fără buletine de vot. Să sun la Biroul Electoral Județean să cer buletine pentru secția inundată de alegători? Domnul Bulă este de părere că nu mai avem nevoie de altele, au votat suficienți oameni.

Cu jumătate de oră înainte de închiderea urnelor, atomsfera se tensionează. Mi se reproșează că stau prea mult pe telefon, ce tot vorbești cu prietenii tăi? Îmi las mobilul la încărcat pe jos și mă duc să aflu numărul de votanți. Locțiitoarea țipă la mine că nu e treaba mea și-mi spune să trec în scăunelul meu și să-mi văd de treabă. Hai, copile, nu mai face pe eroul, că n-are rost. Mă execut. Cristina vine și-mi spune că tipa tunsă scurt, membra PAS, ți-a călcat de două ori telefonul în picioare. Mă ridic să-l iau. Niculae Cătălin, consilierul local, sare și mă atenționează: Tu nu înțelegi să stai unde ți-e locul? Îi răspund cu coada între picioare: Vreau doar să-mi iau mobilul.

10807934_1018301564862037_152457025_nLa ora 21.00, locțiitoarea încuie ușa secției și mă ținutuiește cu privirea. De ce ai scris că se fură într-un mare, mare, mare fel? Îmi stă inima în gât, probabil că a văzut tot ce am scris pe Facebook. Consilierul continuă:

– Păi băi, bulangiule, tu ai vreo dovadă că la noi se fură? Te crezi detectiv? Și ai mai și pozat mașini p-afară. Io vin la București să te filmez pe tine, mă deșteptule? N-are nimic, mă, dacă așa faci și tu bani de-o pâine… Lumea râde. Nu mai contează, oricum iese Ponta.

– Asta zic și eu, încerc să mă scot, oricum iese Ponta președinte.  

Am scăpat ușor. Tipul mă lasă în pace și îl sună pe Bulă:

– Ia, ziceți domnu’ deputat. Eeeeeeeeeeeeeeee! 60-50 pentru Ponta! Bucurați-vă, proștilor, futu-v-aș în gură!

Unul dintre observatorii Olt Press răstoarnă urna, voturile se risipesc pe podea. Apoi, își înfige mâinile în grămadă și le azvârle pe masă. Tipul de la ACL îl roagă să înceteze, nu poate să țină pasul cu număratul. Lui Niculae îi scapă un buletin cu ștampila pe Ponta la grămăjoara lui Iohannis: Nebunule, ai încercat să mi-o iei! Ies 460 de voturi pentru Ponta, 235 pentru Iohannis și trei voturi anulate. Un vot e în plus, Niculae zice că l-a pus el în urnă. Tipul de la ACL se revoltă:

– Nu au ieșit la număr!

– Hai mă, că am votat eu de două ori, zice Niculae, aghiotantul lui Bulă.

– Trebuie să facem procesul verbal, așa e legea.

– Las’ că-l facem la primărie.

– Nu plec de aici nici mort!

– Cine e președinta? Ea decide ce să facem.

Președinta tace, dar în locul ei răspunde locțiitoarea, soția lui Bulă:

– Eu sunt. Putem pleca.

20141116_215311Cei trei aghiotanți se urcă într-un X6, cu tot cu voturile furate în sac. Domnul de la ACL își lasă geaca și servieta în secție și se repede după ei. Șoferul demarează din curtea secției ca în Fast&Furios și aproape că dă peste mine. Noroc că am fost pe fază și m-am aruncat în boscheți. Cristina și cu mine ieșim din curte, nu știm cum să plecăm de-acolo mai repede. Așteptăm să vină să ne ia un alt coleg observator. Nu-mi vine să cred ce s-a întâmplat. Ăștia au fugit cu voturile la Primărie. Sun imediat la 112, dar echipajul de poliție întârzie să apară. După jumătate de oră de așteptat în întuneric, amicul ne recuperează și plecăm acasă.

A doua zi aflu că trupele speciale ale poliției au descins în primărie, i-au prins cu voturile în sac și le-au dus la Biroul Electoral Județean, unde au fost numărate. Până să intre polițiștii peste ei, oamenii lui Bulă au anulat o sută de voturi. În statisticile Biroului Electoral Central Ponta are 460, Iohannis 135 și 103 sunt anulate. 

Toată ziua am văzut cum locul din fața secției devenise parcare pentru turiști electorali. Toată ziua observatorii lui Bulă m-au șicanat. Au fugit cu sacul electoral la primărie ca să fure o sută de voturi. Nu pot să nu mă întreb unde i-ar fi dus imaginația dacă noi n-am fi fost acolo.

Text: Matei Bărbulescu

Poze: Cristina-Monica Popa, Cristian Neagoe & Matei Bărbulescu

Faze care mi-au scăpat: Cristina-Monica Popa

Suport și editare:  Luiza & Mako

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *