„Înțeleg să demisionez”

3-9-of-1

Un domn burtos își plimbă câinele pe holurile Parlamentului printre coloanele de marmură. „O fi de la SPP, caută bombe”, șoptește un reporter. Toată presa îl așteaptă pe Călin Popescu Tăriceanu, președintele Senatului, să iasă din ședința Biroului Permanent. La el trebuie să ajungă demisia lui Gabriel Oprea, anunțată pe Facebook. „S-a mai făcut că-și dă demisia și după aia s-a răzgândit”, zice același reporter.

Pe lângă noi trece Daniel Barbu. Vrea să facă precizări la declarația care i-a adus multe înjurături pe Facebook: își cere scuze, zice că a fost doar o metaforă, dar reacțiile soldaților i s-au părut „inacceptabile pentru o societate civilizată, raportate la o simplă metaforă. Valul de violență verbală și de atitudine, de amenințări fizice care mi-au fost adresate confirmă faptul că e riscant să fii politician.”

După ce pleacă, un cameraman răbufnește: „Să-l prindă niște țigani și să-l fută-n cur – asta înseamnă să fii agresat.”

Tăriceanu iese din birou, iar camerele se aliniază în dreptul lui. Reporterii nu apucă să-l întrebe nimic, ne spune direct că la el nu a ajuns nicio demisie. Ok, poate în ședința de plen a Senatului.

Mai sunt vreo două ore până atunci, așa că mă întind lângă doi cameramani, pe covorul roșu, să mă odihnesc. Un nene cu părul până la obraji ne amenință că ne-a filmat. E Ilie Năstase. Se grăbește spre mine și spune în continuare: „Să mor io, vă cumpărăm niște paturi.” Scoate telefonul și-mi face poză: „Te pun pe rețelele de socializare.” Și eu la fel. O reporteriță îmi sare în apărare și-l întreabă zeflemitor: „Domnule Năstase, când mai divorțați?”

Mă ridic și plec spre plenul Senatului. La 4.11 vicepreședintele Chelaru începe ședința, chiar dacă sala este pe jumătate goală. Tipul zice repede ce are de zis, în timp ce senatorii vorbesc la telefon sau între ei, citesc știrile pe tabletă, unii intră, alții ies. Nimeni nu-l prea bagă în seamă pe președinte. Nici când se anunță „dezbatere generală” nu e mare înghesuială.

Un nene urcă la pupitru, iar din boxe se aude: „Imaginea Senatului are de suferit. Nu suntem toți la fel! Gabriel Oprea trebuie să renunțe la imunitate!” Dar generalul nu este în sală. În schimb, postează pe Facebook o foaie pe care scrie „înțeleg să demisionez din această funcție, începând cu data 1 octombrie 2016.” Însă, generalul trebuie să i-o înainteze președintelui Senatului și să o susțină în ședință, altfel nu se pune.

„Unii vor spune că exagerez. Înainte de a face judecăți pripite, uitați-vă la ce se întâmplă în jurul nostru.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *