Mișcarea Legionară vrea să-și facă partid: „Viitorul se scurtează pe zi ce trece!”

Semnături, semnături, băieții, hai la semnături! Semnăturile electorale au detronat țigările, petardele și semințele. La orice colț de stradă dai de duduițe cu clipboard-uri care zumzăie în jurul unor corturi colorate.

În România ai nevoie de 25.000 de semnături din 18 județe ca să-ți faci un partid. Avem cea mai restrictivă lege electorală din UE și o mulțime de oameni se chinuie s-o schimbe, ca să intrăm și noi în rând cu lumea. Am ajuns la asta după ce prin anii ‘90 au apărut o grămadă de partidulețe și conducătorii țării s-au gândit să mai rărească din ele înainte ca buletinul de vot să se transforme în carte de telefoane. Soluția pe care au găsit-o e tembelă și nedemocratică, dar n-am putut să nu empatizez cu ei când am văzut în Piața Romană, lângă KFC, cortul Partidului Legiunea Creștină.

photo 2 (1)

Înăuntru l-am găsit pe Șerban Suru, un bărbos de 55 de ani, fizician și șeful Mișcării Legionare. În ’94 a pornit primul „cuib legionar” și de atunci a tot făcut tabere, congrese, comemorări, orice s-a putut în vremurile astea de restriște, în care comunismul a slăbit fibra patriotică a românilor etc.

Dar s-au modernizat, și-au făcut bloguri, pagini de Facebook și conturi de Skype. În ultimele șase luni, au fost încurajați de succesele justiției și de protestele societății civile. În urma discuțiilor virtuale, au observat „că populația percepe despre ceea ce este vorba și am considerat că putem să ne răspândim ideile”.

Așa că iată-i pe stradă, lângă stația de 381. Pe pereții cortului sunt o mulțime de foi A4 care descriu programul politic: legionarii vor să instaureze „o democrație contractuală” în care cetățenii să dea examen ca să poată vota, iar politicienii să fie băgați la pușcărie de o „elită de procurori” dacă nu-și respectă promisiunile electorale.

photo 1

Pe site-ul dumneavoastră scrie că sunteți o „organizație care activează conform constituției.” De ce simțiți nevoia să faceți această precizare?

Foarte multă lume trăiește cu impresia că Mișcarea Legionară este interzisă prin lege, ceea ce este o mare aberație. Comuniștii și neo-comuniștii i-au învățat pe oameni că noi suntem teroriști. Nu avem nimic cu evreii, ci cu mafia lor și trebuie să luptăm împotriva lor. Lumea crede despre noi ce scrie pe Wikipedia, iar aia e o pagină coordonată de serviciile secrete. Păi acolo scrie că primul comunist a fost Isus Cristos.

De ce v-ați hotărât acum să vă faceți partid?

Mișcarea n-a avut niciodată un partid în sine. Dar la fiecare ciclu electoral înființa câte un partid. În perioada asta interbelică au fost patru. După 14 ani, abia acum am constatat că populația e pregătită. Populația s-a lămurit că partidele nu-ți oferă nimic fără să schimbi sistemul. Am discutat cu diverși pe Facebook…

Ce vrea să facă partidul ăsta?

Să schimbe sistemul democratic. Democrația noastră electorală e defectă și dorim să o înlăturăm.

Ideologia e tot aia din interbelic sau ați mai schimbat una, alta?

Ideologia nu se schimbă pentru că purtăm blugi sau ne dăm cu mountain bike. Ideologia schimbă vremurile, nu se lasă schimbată de vremuri.

Ce aduce nou Partidul Legiunea Creștină?

Scoate în evidență defectele democrației. Îți dau cel mai simplu exemplu: când ți-ai luat examenul de licență, facultatea ta m-a chemat pe mine să-mi dau cu părearea?

Ăăă, nu.

Și atunci de ce în domeniul cel mai important, cel politic, toată lumea se pricepe? Orice bou, orice handicapat, orice idiot, orice analfabet știe care este cea mai bună alegere pentru țară. Este o aberație a democrației. Oameni care vor să se implice politic ar trebui să dea un examen.

În momentul în care un politician face o promisiune, ea trebuie să apară într-un contract făcut la notariat. Dacă individul nu se ține de cuvânt, vin frumos procurorii și îl bagă la pușcărie.

Ce schimbări ați face dacă ați fi președintele țării?

Învățământ obligatoriu de 14 ani. Dacă sistemul educațional funcționează bine, atunci totul vine de la sine. Iar dacă elevul nu face față, cu toate condițiile oferite de stat, înseamnă că este handicapat mental.

Știți unde este înmormântat Corneliu Zelea Codreanu?

(când i-am pus întrebarea tipul s-a calmat brusc) Nu se știe. Se presupune că în Cimitirul Ghencea, sub o alee.

Credeți că homosexualii pot fi vindecați?

Am vorbit cu reprezentanții grupurilor de homosexuali. Îmi spuneau că nu e nici boală, nici opțiune. Atunci ce e? O alegere. Mi s-a părut un răspuns atât de cretin încât nu am mai avut cuvinte.  Dacă este o opțiune, e contra naturii, iar dacă vorbim de o boală, nu te lăuda cu ea. Nu există clubul bolnavilor de hepatită, unde se adună toți ca să fac și B, și C. Homosexualitatea este un viciu al unei plăceri, nu o necesitate. Eu cred că este o alegere indusă din copilărie. La fel se întâmplă cu prostituția.

Ce rol ar trebui să aibă femeia în societate?

Mă bufnește râsul. Mișcarea Legionară a fost prima organizație care a dat drepturile egale între femei și bărbați.

Ce părere aveți despre Noua Dreapta?

Se cred legionari, dar nu sunt. Atât.

469099_165501973623023_1056482411_o

De pe pagina de Facebook a lui Șerban Suru: “Senectute … într-o mare de verde crud. Alături de instructorul legionar, fost şef de garnizoană legionară şi veteran de război – Bucur Braşoveanu. 1997 – Muntele Rarău.”

 

Cât am stat pe la cortul Legiunii n-a fost mare îngrămădeală. Doi studenți la matematică și în rest doar moșuleți și băbuțe entuziasmați că învie Mișcarea. Un bătrânel care a avut bunicul legionar prigonit de comuniști proclamă reîncarnarea Legiunii Arhanghelului Mihail – să vină contextul potrivit și o să fie hăhăhău, milioane de oameni!

A contribuit Vlad Ursulean

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *