Niciodată pentru reținere și arestare

Un rocker îmbrăcat în sacou, cu un tricou negru pe care scrie Feminist, urcă pe podiumul din plenul Camerei Deputaților. Pe un ton indignat, Remus Cernea anunță că nici azi nu va vota: 

-Neavând vot electronic, votul cu ridicarea de mână nu este numărat corect, de aceea îmi continui greva de vot.
-Da, da, bine, mulțumesc, i-o taie președintele Florin Iordache.

Reporterița de la Realitatea TV îi dă dreptate lui Cernea. Cică au cumpărat sistemul de vot electronic cu juma de milion de euro, s-a stricat înainte de legea defăimării, l-au reparat, dar tot nu-l folosesc.    

4-1-of-1.gif
Eu aștept votul pentru reținerea și arestarea deputatului Adrian Gurzău, finul Elenei Udrea. A fost candidat la ultimele locale pentru Primăria Clujului, din partea PMP. E tipul care ne avertiza, „Nu-s picat din cer, ci văd Clujul altfel.” Acum câteva săptămâni, DNA l-a acuzat de trafic de influență în dosarul Carpatica Asig.

Un domn cu părul aranjat urcă la pupitru: „Bună, dragi colegi. Mă numesc Adrian Gurzău.” Unele cuvinte îi scapă în grai moldovenesc și se bâlbâie emoționat, ca un elev care-și cere iertare în fața clasei. „Am trei copii minori, cel mic are un an jumate. Am doi părinți pensionari. De fiecare dată am votat ce înseamnă partea de începere a urmăririi penale, dar niciodată pentru reținere și arestare. Vă solicit un vot pentru a-mi da posibilitatea să mă apăr în stare de libertate.”

Începe votul secret. Gurzău stă lângă pupitru și scanează fiecare politician care trece pe la urne.

În prima rundă, plenul votează cererea pentru arestarea preventivă de 24 de ore. Rezultatul îi încurcă pe deputați. Nu e clar dacă voturile anulate contează sau nu la numărarea voturilor valabile. Urmează ceva debandadă, dar răspunsul îl dă un deputat responsabil cu numărarea: „Cu rușine trebuie să anunț că, având în vedere că din totalul de 355 de deputați au fost prezenți 278, din care 136 au votat «pentru», se constată că nu a fost întrunit numărul de voturi necesar pentru adoptarea proiectului de hotărâre.” Adrian Gurzău își relaxează mâinile, nu o să fie reținut.

16-1-of-1.gif

Urmează a doua rundă de voturi, pentru arestarea de 30 de zile. Sala parcă s-a mai golit și de data asta lucrurile merg mai repede: 124 votează „pentru”, 114 „contra” și niciun vot nu e anulat. Deputatul PMP poate fi arestat, dar nu și reținut.

Politicianul se înfoaie și se grăbește spre ieșire. Afară, pe holurile Parlamentului, îl așteaptă reporteri și cameramani care năvălesc peste el ca un roi de albine: „Ce părere aveți de votul de azi? Credeți că sunteți nevinovat? Veți lua vreo acțiune legată de votul colegilor?”

Spune că o să depună contestație și se face scăpat pe ușile liftului.

13-1-of-1.gif

Adrian Gurzău este acuzat de trafic de influență alături de Angela Toncescu, fost preşedinte al Consiliului de Administraţie Carpatica Asig. Potrivit DNA, contractul dintre cei doi a fost încheiat la data de 2 noiembrie 2015  și prevedea „furnizarea, de către firma controlată de deputat, a unor servicii specializate de «relaţii clienţi, info-line, contact center vânzare şi marketing», pe o durată minimă de 5 ani.” Plata urma să fie făcută de Carpatica Asig, iar firma deputatului ar fi trebuit să încaseze 270.000 de euro.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *