Unica noastră apărare e Dumnezeu și câinii

Eu am organizat acest miting pentru dumneavoastră, zice un bărbat dolofan, de la Federaţia Naţională a Sindicatelor din Agricultură Agrostar. Opriți talăngile alea că stricăm petrecerea. Atenție mare ce vă spun, trebuia să începem la 12:30 și e abia 9. Stați cuminți până atunci și dup-aia dați drumu’ la jihad.

Unui cioban îi năvălește sângele în obraji: Da’ iei n-au fost cuminți cu noi, bre!? Ei își pregătesc pensiile, ca să doarmă mai bine în Parlament. Chiar dacă mă arestează astăzi în București, io sar gardu’ peste ei. Noi nu stăm după pula lor să ne fută cum vor!

P1310710

Sub un cer plumburiu, în fața Parlamentului, lângă Parcul Izvor, se răscoală câteva mii de crescători de animale. O pădure de căciuli, înalte și negre, adăpostește ciobanii care au venit să protesteze împotriva legii care interzice păşunatul peste iarnă şi nu îi lasă să ţină mai mult de trei caini ciobănești la stână.

Crescătorii de animale s-au organizat prin asociații, sindicate, s-au anunțat unul pe altul la telefon că vin la București să protesteze împotriva legii vânătorilor.

„Păi ce să facă trei câini contra unui urs? Vaca mea întreține patru copii, face treij de milioane, dacă vine ursu’ și-o rupe… ce mă fac?”

P1310729

Legea îi obligă pe ciobani să aibă grijă pe unde umblă câinii lor, să nu atace animalele pentru vânat – așa spun doi dintre parlamentarii care susțin legea, vicepreședinți ai Asociației Generale de Vânători și Pescari din România – Atilla Kelemen și Florin Iordache. Ea există din 2006, dar până acum nu prevedea sancțiuni, ca un câine fără dinți. Acum au fost introduse pedepse – pentru depășirea numărului de câini și pentru perioada de pașunat – amenzi de 500-1.500 de lei. 

Dar fermierii susțin cu vehemență că ciobăneștii lor au 70 kile și nu pot să prindă un iepure sau o căprioară. Doar ogarii vânătorilor sunt așa rapizi.

Între ciobani și vânători există râcă de multă vreme. „Ne împușcă câinii, me, omule! Da’ ei nu au nicio vină, câinii vagabonzi distrug pădurile și puii animalelor.”

P1320030

Țăranii sunt mânioși că li se încalcă dreptul la proprietate, nu mai au voie să stea cu oile pe câmp, indiferent al cui este câmpul. „Noi avem arendă, plătim taxă, păi cum să nu-mi deie voie să stau la pășune pe pământul meu?” – asta-i scoate din sărite.

Acest articol din lege ar trebui să-i convingă pe ciobani să nu practice pășunatul excesiv, pentru că are efecte dezastruoase asupra terenului. Unii dintre ei recunosc că trec cu oile pe propietăți private, dar o fac fără să-și dea seama și dau vina pe pădurari că nu sunt atenți. 

P1310795

„Noi îi vedem [pe vânători] cum vin și fac braconaj și mai sunăm la 112, d-asta vor să dispărem din decembrie pân’ aprilie. Vor să împuște tot ce se poate, se furișează noaptea, cu lunete și arme scumpe. În trei săptămâni au omorât două turme de căprioare.”, zice un bărbat cu privirea scântâietoare.

P1310881

Deodată, clopotele și buciumele răsună, iar ciobanii se revarsă într-un iureș spre intrarea senatorilor. Fermierii dărâmă gardurile și o iau la goană prin Piața Constituției. Ajung pe partea cealaltă, la intrarea senatorilor, se îmbulzesc în jandarmi, sparg cordonul, trag de poartă și dau năvală în curtea Parlamentului. Oamenii legii se reorganizează într-un nou zid și țin piept oierilor.

-Câți ani ai, me? întreabă un cioban pe un jandarm?

-38.

-Ești băiatu meu. Hai mai bine la Cluj și-ți dau o fată, numa’ lasă-mă să le zic vreo două putorilor ăstora.

Numai că jandarmii nu au chef de glume, iar când protestatarii forțează din nou, oamenii legii dau cu gaz lacrimogen. „Iiii, ce pișcă pijatu’ ista.” Jandarmii vor să-i intimideze pe protestatari, vreo zece au venit pe cai. Așa că acum miroase și a balegă de cal. 

P1320160

Un cioban mare cât un dulap îi spune duios unei femei jandarm: „Mei, da’ tu ești cea mai drăguță jandarmeriță de aici. Numa vin ‘ncoa să-ți dau un pup, atâta vreau.” Tipa nu face niciun gest.

P1310841

Senatoarea Cristiana Anghel vine cu grijă, să nu calce pe balega făcută de cai, în curtea Parlamentului ca să vorbească cu protestatarii. Se agită victorioasă, a găsit soluția: o ordonanță de urgență care să modifice legea cu pricina. „Îmi pasă de voi pentru că sunt ca voi! Nu ca ăia care miros a parfum, fiți cuminți!”

Oamenii par că nu prea înțeleg ce spune doamna senator. Unii o huiduie, alții o aplaudă, un bărbat îi aruncă foaia ruptă în față, iar Cristiana Anghel îi face proști și bețivi.

După șase ore prostestul se termină. Fermierii anunță că se vor întoarce dacă nu se rezolvă problema, „unica noastră apărare e Dumnezeu și câinii”

P1320216

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *